Het gebruik van een blaashal

Wat kan er nu eigenlijk in een blaashal. Dat is meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Waarschijnlijk kom je op deze blog terecht omdat je benieuwd bent of een blaashal voor jou sport geschikt is. In Nederland wordt er vanouds veel getennist in een blaashal. Tegenwoordig zijn er ook een heel aantal hockeyverenigingen die een blaashal hebben aangeschaft voor het spelen van zaalhockey.

Het gebruik van een blaashal

Wat kan er nu eigenlijk in een blaashal. Dat is meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Waarschijnlijk kom je op deze blog terecht omdat je benieuwd bent of een blaashal voor jou sport geschikt is. In Nederland wordt er vanouds veel getennist in een blaashal. Tegenwoordig zijn er ook een heel aantal hockeyverenigingen die een blaashal hebben aangeschaft voor het spelen van zaalhockey. Korfbal komt nu op en ook handbalverenigingen maken gebruik van een blaashal.

Opslag en zwembad

Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Je kunt een blaashal ook voor opslag gebruiken bijvoorbeeld, of als werkplaats. Als de toegangsluis groot genoeg is dan kan er een vrachtwagen of shovel naar binnen om bulkmateriaal op te slaan of te verdelen. Een blaashal kan ook over een zwembad worden geplaatst, zodat je in de winter binnen kunt zwemmen. Met wat extra aanpassingen kunnen er ook mensen in verblijven. Er zijn landen waar ze blaashallen ook als een kweekkas gebruiken voor groente bijvoorbeeld.

Aantal mensen

Evenementen met veel mensen in de hal zijn minder geschikt. Meer dan 300 mensen is daar ongeveer een regel in. Als vuistregel geldt dat er voor elke honderd mensen een nooddeur nodig is. Voor 300 mensen heb je dus 3 nooddeuren nodig.

Voor meer dan 300 mensen heb je dus ook meer nooddeuren nodig. Als er te veel nooddeuren zijn, die tegelijkertijd opengaan, dan zakt de druk in de hal te snel. De halhuid zakt dan heel snel naar beneden en er bestaat de kans dat mensen onder het doek komen. De brandweer zal dan vragen om maatregelen die voorkomen dat het doek op de grond terecht komt. Dit betekent dat er dan constructie moet worden gemaakt, waar het doek op ligt. Dit betekent extra opbouwwerkzaamheden wat kostenverhogend werkt en het zal de bruikbaarheid niet bevorderen.

Waarom is een blaashal heel geschikt voor sporten

Sporten doe je natuurlijk het liefst buiten. In de winter is het vaak regen en wind die roet in het eten gooien. Juist heb je je gehaast om op tijd bij de sport te zijn en dan regent het. Dan kun je natuurlijk uitwijken naar een sporthal. Dat blijkt niet altijd te lukken omdat de meeste gemeenten geen uren meer vrij hebben in de sporthal. Specifiek voor tennis geldt natuurlijk dat de ondergrond heel belangrijk is. In een sporthal ligt geen gravel of kunstgras.

Met een blaashal op één of meerdere velden kun je in de winter op je eigen club gewoon afspreken om te sporten, weer of geen weer. In het najaar bouw je de hal op, in het voorjaar pak je hem weer in. Een blaashal kan in ongeveer 1 dag met vrijwilligers worden opgezet. Nadat de hal m.b.v. de ventilator is opgeblazen ontstaat er een grote vrije ruimte met een behoorlijke hoogte. Dat is het charmante van een blaashal. Met vrijwilligers in korte tijd ervoor zorgen dat iedereen weer binnen kan sporten.

Dubbelruimte gebruik bij tennis

Wat natuurlijk ook een groot voordeel is van een blaashal is het dubbel ruimte gebruik. Een vaste hal staat in de zomer leeg en in de winter zijn de buitenbanen niet in gebruik. In de praktijk betekent dit dubbel onderhoud. Immers de banen buiten en de vaste hal incl. de banen moeten worden onderhouden. Veel clubs hebben ook niet de ruimte om een vaste hal neer te zetten op de eigen locatie.

 

Zaalhockey

Voor zaalhockey is een blaashal heel geschikt. Ook hier geldt dat voor een periode van 3 maanden de hal opgebouwd wordt. Tegenwoordig zijn er heel geschikte zogenoemde modulaire vloeren. Deze vloeren van kunststoftegels van 25x25cm worden in de blaashal gelegd. Daarna kan er volop gehockeyd worden en kunnen er competities worden gespeeld. De meeste grotere clubs hebben 2 competitievelden die in de weekends worden verhuurd aan de KNHB.

 

Natuurlijk kan een blaashal ook voor andere toepassingen worden ingezet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Sport is wel de meest voor de hand liggende toepassing. In de volgende blog zoom ik wat meer in op het specifieke gebruik voor hockey.

Geschreven door Hank Houtman