Membraanhal

Membraanhal

Een membraanhal is een goed alternatief voor een vaste hal. Het biedt veel van de voordelen van een vaste hal, namelijk geen weersinvloeden, verwarmen is mogelijk, geen wind en je kunt altijd tennissen. En heel erg prettig voor het binnensporten met mooi weer, de zijwanden kunnen worden geopend. Op die manier kun je toch van de frisse buitenlucht genieten. Een membraanhal is over het hele oppervlak lichtdoorlatend, waardoor het aangenaam licht is in de hal. Door de manier van construeren is een membraanhal vrij hoog. 

Daar staat tegenover dat de investering significant lager is. Dit komt door de materialen die worden toegepast zoals staal en zeildoek. Daarnaast wordt een membraanhal vooral prefab (prefabricated) gemaakt, wat betekent: in de fabriek gebouwd. De productieomstandigheden zijn 'ideal', waardoor er heel efficiënt kan worden gewerkt en kosten kunnen worden bespaard. 

Een membraanhal is een permanent gebouw. Doordat de dubbele laag doek met lucht ertussen is de isolatie voor dit type gebouwen redelijk. Er is ook geen sprake van lekverliezen, vanwege overdruk zoals bij een blaashal. Dit komt de kosten voor het verwarmen ten goede. 

Ook is er geen grote ventilator die permenent aan moet staan om de hal op druk te houden zoals bij een blaashal.

In onderstaande tabel staan de verschillen overzichtelijk op een rijtje.