Het gebruik van een blaashal (2)
Het is een geweldige oplossing. Met 30 vrijwilligers vouw je het doek uit, je zet het aan elkaar, maakt het doek vast aan de verankering, zet de ventilator aan en je kunt sporten in een hal zonder obstakels. En in de blaashal heb je geen last van regen en wind.
Te mooi om waar te zijn
Dit klinkt te mooi om waar te zijn, maar zo mooi is het inderdaad wel. Eén dag hard werken en de hal staat. Door de bank genomen is het gebruik onbeperkt. Op sommige momenten vraagt een blaashal extra aandacht. Dat heeft meestal met het weer te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:
Storm met windkracht 9 of hoger
Voor de omgevingsvergunning wordt een constructieberekening van de blaashal gemaakt. Uit die berekening moet duidelijk blijken dat de constructie van de hal voldoet aan de regelgeving die is vastgelegd in het bouwbesluit. Volgens dat besluit is het een seizoensgebonden bouwwerk[1]. Tenminste als de blaashal jaarlijks wordt opgebouwd en afgebroken. Voor dit bijzondere tijdelijke gebouw gelden afwijkende regels. Eén daarvan is op het gebied van belasting door wind en sneeuw van de constructie. Voor seizoensgebonden bouwwerken wordt afwijkend gerekend met een maximale windkracht van 9 Beaufort.
Door deze afwijkende regel kan de blaashal lichter en daardoor goedkoper worden geconstrueerd. Vooral om beter aan te sluiten op het gebruik wat immers niet het hele jaar plaatsvindt. Dit brengt ook een beperking met zich mee. Boven windkracht 8 kan een blaashal niet worden gebruikt. De blaashal is sterk genoeg om hogere windsnelheden te weerstaan, maar het is niet verstandig om de blaashal bij hogere windsnelheden te gebruiken.
Hoe dit precies werkt en welke maatregelen er gelden is vastgelegd in het stormprotocol. In de praktijk betekent dit dus dat de activiteiten in de hal op een stormdag gecanceld moeten worden. Als het op een doordeweekse dag is, dan is het vervelend, maar heeft meestal geen vergaande consequenties. Als een toernooi of competitie moet worden afgezegd, dan heeft dat meer impact. Wat scheelt is dat de meeste blaashallen in het land beperkingen zullen hebben vanwege de storm en er dan vaak collectief zaken geregeld worden.
Maatregelen bij storm
Bij storm is het belangrijk dat de blaashal er goed bijstaat en dat alles goed is aangesloten. Als het bij een storm misgaat komt dat meestal door een nooddeur die opengaat of omdat de installatie uitvalt. Het is dus belangrijk om de hal bij een voorspelde storm goed te inspecteren. Als de windsnelheid boven 45 km/h is dan gaat de druk in de hal automatisch naar de stormstand. Dit is circa 280 tot 300 Pa. Dat zorgt ervoor dat de hal de winddruk goed kan weerstaan.
Sneeuw
Ook tijdens sneeuw heeft een blaashal speciale aandacht nodig. Een blaashal is bestand tegen sneeuw. Op het moment dat het een paar centimeter sneeuwt dan is dat geen probleem. Dit is natuurlijk meestal het geval in Nederland. Heel af en toe, zoals in februari ’21 bijvoorbeeld valt er veel sneeuw. Dat kan tot gevolg hebben dat de blaashal inzakt, wat in februari ’21 ook op een aantal plaatsen is gebeurd. Het gewicht van de dikke laag sneeuw op het dak wordt groter dan de overdruk die de installatie opbouwt waardoor de hal in gaat zakken. In een enkel geval komt de brandweer wel eens meehelpen om de sneeuw van het dak te scheppen. In de praktijk is het natuurlijk handiger om het niet zover te laten komen. De remedie daartegen is natuurlijk voorkomen dat er te veel sneeuw op het dak van de blaashal komt te liggen.
Het is vooral belangrijk om in het ontwerp van de blaashal al rekening te houden met sneeuw. De Romeinen wisten het al, met een boog kun je een brug maken. Voor een blaashal geldt ook: des te ronder de boog van de hal is, des te sterker hij wordt. Vooral als het gaat over sneeuw. Een verhoudingsgewijs vlak stuk in het dak maakt het ook lastiger om de sneeuw van het dak te laten glijden. In het slechtste geval kan een vlak stuk zelfs bij extreme regenval inzakken. Met een goed ontwerp kan de ophoping van sneeuw eenvoudig worden voorkomen.
Maatregelen
Als er sneeuw wordt voorspeld dan is het voldoende om de kachel in de blaashal op ongeveer 5 graden te zetten. Hierdoor smelt de sneeuw op de blaashal en zal in de vorm van water naar beneden lopen. Mocht er extreem veel sneeuw voorspelt worden dan kan ook de druk in de blaashal tijdelijk worden verhoogd naar de stormstand om extra tegendruk te creëren. Inzakken van de hal is dan normaal gesproken uitgesloten.
Dit zijn twee belangrijke onderwerpen bij het gebruik van een blaashal. Zoals we hebben gezien zullen ze soms het gebruik beperken. In de praktijk zal dit niet zo heel vaak voorkomen. De voordelen van zo’n mooie blaashal wegen zeker op tegen deze nadelen.
In mijn volgende blog zal ik nog een aantal zaken rond het gebruik van een blaashal bespreken.
[1] Voor meer achtergrondinformatie kunt u kijken op https://www.bwtinfo.nl/get-download/839/Handreiking%20tijdelijke%20bouw%20versie%201-2%20nov%202014.pdf