Blaashallen

Mooi en heel functioneel!

Monoshape

Een blaashal hal van OpenCover heeft een afgewogen vorm. De halhuid wordt in patronen gesneden en in elkaar gelast. Dit zorgt ervoor dat er een mooie monoshape vorm ontstaat. De kopse wanden van de hal worden zelfs zo gemaakt, dat die bijna verticaal zijn. 

Soms lijkt het net of een blaashal een hele nieuwe techniek is. Dat is zeker niet zo want al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw worden er blaashallen gemaakt in alle vormen en maten en met verschillende technieken. Ook in Nederland worden alle lange tijd blaashallen gebouwd. Om onduidelijke redenen is in Nederland de blaashal met staalkabelnet verhoudingsgewijs veel toegepast. Dat is opvallend omdat in de ons omringende landen en bijvoorbeeld Amerika eigenlijk alle blaashallen geen staalkabelnet gebruiken. 

Techniek

De hallen van OpenCover b.v. worden volledig gemaakt uit zeildoek. Dit materiaal lijkt op het zogenoemde vrachtwagenzeil. Het is opgebouwd uit een polyester weefsel dat is voorzien van een pvc-coating aan binnen- en buitenzijde. Het polyester weefsel zorgt voor de sterkte van het doek. Voor de blaashallen worden speciale weefsels gebruikt die geschikt zijn om grote krachten op te nemen. Om een indruk te geven: aan een strook doek van 1 m breed en bijvoorbeeld 1 m lang kan een gewicht van 8000 kg worden gehangen. 

De buitenhuid zorgt voor het overbrengen van de kracht op het doek naar de fundering. Aan de binnenkant kan een tweede laag gelast worden. Op die manier ontstaat er een isolatielaag tussen de twee membranen in. Dan heet het een dubbel membraan hal. 

De dubbel membraan hal belangrijke voordelen:

Andere voordelen zijn:

 


Terug naar het overzicht